systemy przeciwpożarowe dla gastronomii
Automatyczny system gaszenia kuchni i obiektów przemysłowych MOBIAK - systemy przeciwpożarowe dla gastronomii
System do automatycznego gaszenia pożarów w profesjonalnych kuchniach MOBIAK DIAS.
Potrzebujesz systemu przeciwpożarowego do profesjonalnej gastronomii ?
Prześlij nam rysunki swojej kuchni a zaprojektujemy go dla Ciebie i przygotujemy wycenę!
Możesz go zamontować samodzielnie zgodnie z projektem i instrukcją montażu lub możesz zlecić nam kompleksową dostawę i montaż.
Jak działa automatyczny system gaszenia pożaru MOBIAK?
Mobiak DIAS jest systemem elektromechanicznym, wykorzystującym środek gaśniczy pianowy ABF oraz bardzo wydajną, niezawodną metodę wykrywania pożaru grupy F – oleje gastronomiczne.
Pożar jest wykrywany przez kabel do liniowego wykrywania ciepła o temperaturach aktywacji 138°C, 180°C lub 251°C. Rozwiązanie jest zatwierdzone przez (UL/FM) a jego instalacja jest szybka i prosta.
Kabel jest połączony z panelem sterowania, który steruje automatycznym działaniem systemu.
W trybie pracy automatycznej, w przypadku pożaru, kabel detekcyjny jest aktywowany i przesyła sygnał do panelu sterowania systemu, który uruchamia ciągły alarm optyczno-akustyczny poprzez wbudowaną syrenę z sygnalizatorem. Po wstępnie skonfigurowanym opóźnieniu czasowym (można ustawić w zakresie 0-80 s) Panel Sterowania przesyła sygnał do bezpiecznika zaworu gaśniczego, powodując aktywację zaworu i przepływ środka przez sieć rurociągów do specjalnych dysz wylotowych.
W trybie ręcznym system można aktywować za pomocą środków elektrycznych za pomocą:
a) przycisku gaszenia wbudowanego w panel sterowania
b) elektrycznego zdalnego ostrzegacza pożarowego, który należy zainstalować w pobliżu wyjścia z kuchni
c) za pomocą środków mechanicznych: metalowy mechanizm z uchwytem lub pociągając za drążek zaworu gaśnicy.
Zapraszamy do obejrzenia filmu prezentującego montaż systemu Mobiak DIAS:
W co wyposażony jest MOBIAK?
Pełną funkcjonalność i wydajność pracy systemu gaśniczego MOBIAK gwarantują następujące komponenty i podzespoły wchodzące w skład jego budowy:
• zatwierdzone przez CE-EN3 gaśnice z certyfikowanym zaworem do obsługi automatycznej i ręcznej,
• zbiorniki z wewnętrzną powłoką z tworzywa sztucznego o pojemności 6 litrów, 9 litrów, 11-16 litrów, 17-20 litrów i 21-35 litrów pojemności środka gaśniczego,
• naczynia ze stali nierdzewnej o pojemności 10 litrów i 11-20 litrów środka gaśniczego
• wytrzymałe wsporniki gaśnicy,
• certyfikowany detonator używany do automatycznej aktywacji systemu,
• elastyczny wąż ze stali nierdzewnej przeznaczony do podłączenia wyjścia zaworu gaśniczego z siecią rurociągów
• liniowy kabel do wykrywania ciepła o temperaturach aktywacji 138°C, 180°C lub 251°C
• Porcelain Splice Connectors przeznaczone do łączenia kabli detekcyjnych o różnych temperaturach aktywacji,
• pasy ze stali nierdzewnej używane do podparcia kabla do liniowego wykrywania ciepła (kabla detekcyjnego),
• taśma przeciwpożarowa do izolacji połączeń przewodów liniowego wykrywania ciepła,
• zdalny mechanizm z uchwytem umożliwiający ręczne uruchomienie systemu,
• rezystor 2,2KΩ do monitorowania prawidłowego działania linii dozorowej,
• przycisk gaszenia pilota zdalnego sterowania
• dysze tłoczne ze stali nierdzewnej z gwintem zewnętrznym ½” o różnych natężeniach przepływu z niepalnymi silikonowymi nasadkami
• 1-strefowy panel sterowania z: – baterią – syreną – sygnalizatorem
• przycisk aktywacji znajdujący się w panelu sterowania,
• opóźnienie czasowe detonatora ustawione fabrycznie na 40 sekund (można je ustawić w zakresie 0-80 sekund)
• fabrycznie podłączony przycisk anulowania gaszenia z kablem o długości 2 m,
• fabrycznie podłączony biały kabel do zasilania z wtyczką Suko (długość 2 m),
• fabrycznie podłączony biały kabel z plastikowym złączem łączącym 2 styki do podłączenia detonatora systemu (długość 2m),
• podłączony fabrycznie pomarańczowy kabel z plastikowym złączem łączący się z liniowym kablem wykrywania ciepła (długość 2 m),
• przekaźnik wyjściowy do wyłączania zasilania elektrycznego wybranych urządzeń kuchennych i wentylatorów kanałów powietrznych, a także do wyłączania paliwa (gazu),
• elektromechaniczny zawór przełączający gaz/propan mogący zostać wykorzystany jako dodatkowe wyposażenie (brak w zestawie).
System gaśniczy dla kuchni
W lokalach gastronomicznych, w pomieszczeniach kuchennych istnieje duże ryzyko wystąpienia pożaru. Mogą pojawić się różne rodzaje pożarów, wynikające z różnych źródeł i substancji, które są obecne środowisku kuchennym. Dlatego ważne jest wdrożenie skutecznych zabezpieczeń przeciwpożarowych. Jednym z najczęściej wybieranych i użytkowanych urządzeń prewencyjnych jest automatyczny system gaszenia pożarów MOBIAK. System gaśniczy dla kuchni został specjalnie zaprojektowany z myślą o skutecznej ochronie przed pożarami w środowisku kuchennym, gdzie ryzyko wystąpienia ognia jest zwiększone. Zasada działania automatycznego systemu gaszenia jest prosta - urządzenie wyposażone jest w zawór ampułkowy, który w wyniku przekroczenia krytycznej temperatury w pomieszczeniu pęka i uruchamia gaszenie proszkiem. Jest to system gaśniczy, który działa niezwykle szybko i sprawnie co jest kluczowe w przypadku pożarów, gdzie każda sekunda ma znaczenie.